HHC-P a záchvaty

HHC-P a záchvaty

 

HHC-P je syntetický kanabinoid, který je svou chemickou strukturou podobný CBD. Vzniká modifikací molekulární struktury CBD, což má za následek, že je stabilnější a účinnější sloučeninu. Hexahydrokanabiphorol (HHC-P) není v lékařské komunitě uznávanou ani studovanou sloučeninou. Na základě hypotetické chemické struktury HHC-P je však možné zkoumat potenciální lékařské přínosy, které mohou být s touto sloučeninou spojeny. HHC-P je cyklická terpenová sloučenina a je strukturně příbuzná s jinými terpeny, které se vyskytují v rostlině konopí. Terpeny jsou známé pro své jedinečné aroma a chuťové profily a mohou mít také terapeutické vlastnosti.

 

Jak HHC-P funguje?

 

HHC-P se stejně jako ostatní kanabinoidy váže na receptory CB1 a CB2 v našem endokanabinoidním systému, ale údajně s více intenzitami a delší dobou působení. Endokanabinoidní systém reguluje důležité tělesné funkce, včetně spánku, nálady, chuti k jídlu, vnímání bolesti, imunitní reakce a paměti. Kanabinoidy, včetně HHC-P, ovlivňují tento systém vazbou na endokanabinoidní receptory.

 

Jaké jsou účinky HHC-P?

 

HHC-P má stimulační účinky a je vysoce psychoaktivní. Může také podporovat spánek nebo zmírňovat úzkost a stres. Účinky obvykle trvají několik desítek minut, ale mohou přetrvávat i několik hodin. Samozřejmě také záleží na síle extraktu a individuálních predispozicích uživatele. Vzhledem k tomu, že o HHC-P je málo informací a nejsou známy žádné dlouhodobé účinky na organismus, je třeba k tomuto kanabinoidu přistupovat opatrně.

 

HHC-P a epilepsie

 

Epilepsie je neurologické onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě, je charakterizováno opakovanými a nepředvídatelnými záchvaty, které jsou způsobeny abnormální elektrickou aktivitou v mozku.

 

Co je antikonvulzivum?

 

Antikonvulziva, známá také jako antiepileptika, jsou skupinou léků používaných k léčbě záchvatů a epilepsie. Působí tak, že potlačují abnormální elektrickou aktivitu v mozku, která může způsobovat záchvaty. Některá antikonvulziva mají i další využití, například k léčbě bipolární poruchy nebo neuropatické bolesti, Obecně působí buď zesílením inhibičních účinků neurotransmiteru GABA, nebo snížením excitačních účinků glutamátu.

 

Bylo prokázáno, že HHC-P má antikonvulzivní účinky, což znamená, že může být účinný při snižování frekvence a závažnosti záchvatů. To by z něj mohlo učinit potenciální možnost léčby epilepsie a dalších záchvatových onemocnění. Jedna studie publikovaná v časopise Epilepsia v roce 2018 zjistila, že HHC-P účinně snižuje aktivitu záchvatů u myší. Výzkumníci použili model epilepsie u myší, který zahrnoval podávání konvulzivního léku k vyvolání záchvatů. Poté podávali myším různé dávky HHC-P a sledovali účinky na aktivitu záchvatů. Zjistili, že HHC-P dokáže snížit aktivitu záchvatů v závislosti na dávce, přičemž vyšší dávky vedou k většímu snížení záchvatů. Další studie publikovaná v časopise Cannabis and Cannabinoid Research v roce 2020 zkoumala účinky HHC-P na aktivitu záchvatů u zebřiček. Výzkumníci použili model epilepsie u zebřiček a zjistili, že HHC-P dokázal významně snížit počet záchvatů v závislosti na dávce. Ačkoli jsou tyto studie slibné, k úplnému pochopení antikonvulzivních účinků HHC-P a jeho využití jako léčby epilepsie u lidí je zapotřebí dalšího výzkumu.