Jak využít HHC květy

Jak využít HHC květy při pečení?  

Výroba konopného másla  

Než začnete z HHC květů péct, musíte si někde vyrobit konopné máslo, tzv. "cannabutter". 

  • Odměřte asi 2 hrnky květních pupenů a nasypte je na plech vyložený vyloženým papírem papírem.
  • Pečte při 120 °C asi 25 minut, aby se květy dekarboxylovaly, tedy aby se aktivovaly v nich obsažené kanabinoidy. Poté květy nahrubo rozemelte. Mezitím dejte dvě kostky nesoleného másla do hrnce spolu s hrnkem vody a přidejte rozemleté květy.
  • Vařte asi dvě a půl hodiny, aniž byste směs nechali přejít varem.  Poté máslo přeceďte, abyste odstranili kousky poupat, a vlijte do sklenic. Máslo vydrží v chladničce až 6 měsíců.  

Brownies s HHC květy

Brownies s HHC květy  

Brownies jsou vždycky hitem. Konopné máslo z HHC květů dodá brownies lehce oříškovou chuť, která dokonale dokonale ladí s čokoládou a cukrem.  

Ingredience 

  • 120 g konopného másla
  • 240 g cukru krystal 
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 6 lžic neslazeného kakaového prášku  

Postup

  • Předehřejte troubu přibližně na 180°C. Vymažte formu o rozměrech asi 200 x 200 mm.
  • V míse vyšlehejte cukr a konopné máslo do nadýchané pěny. Pomalu zašlehejte vejce. 
  • V jiné míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a sůl a postupně přidávejte máslovou směs, míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte kakaový prášek.
  • Těsto rozetřete do připravené formy. Pečte zhruba 25 minut. 
  • Před krájením nechte vychladnout.  

Blondies s HHC květy

Blondies s HHC květy   

Není nad vláčné blondies, které jsou dokonalou alternativou všudypřítomných brownies. Do blondies můžete přidat například kousky čokolády, strouhaný kokos nebo pražené ořechy.  

Ingredience 

  • 180 g konopného másla o pokojové teplotě 
  • 240 g třtinového cukru
  • 240 g cukru krystal
  • 2 větší vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 480 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • kousky čokolády, sušené ovoce, pražené ořechy…  

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C. Formu o rozměrech přibližně 285 x 165 mm vyložte pečicím papírem.
  • Ve středně velké míse vyšlehejte konopné máslo s cukrem. Poté zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Postupně zašlehejte i prášek do pečiva a sůl. Šlehejte na nízkém stupni, dokud se nevytvoří těsto. Případně přimíchejte zvolené přísady navíc.
  • Těsto rovnoměrně nalijte do formy. Pečte 30 minut. Před krájením nechte 30 minut odpočívat.  

Bannana bread s HHC květy

Bannana Bread   

Banánový chléb je ideální pochoutkou pro každou denní dobu, ať už jako snídaně nebo třeba jako dezert po večeři. Tento bannana bread má nadýchanou texturu a výraznou banánovou chuť.  

Ingredience 

  • 420 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 120 g konopného másla o pokojové teplotě
  • 180 g cukru krystal 
  • 2 vejce
  • 3 zralé banány rozmačkané na kaši
  • 2 lžičky vanilkového extraktu  

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C. Formu na chléb vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • V další míse vyšlehejte konopné máslo s cukrem do pěny. K máslu s cukrem přidejte  vejce, banány a vanilkový extrakt. Pomalu přisypávejte suché přísady do mokré banánové směsi a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Pečte 40 - 45 minut.  

Sušenky s HHC květy

Sušenky  

Na sušenky není nikdy špatný čas a tyhle mají dokonalou bohatou a máslovou chuť. Můžete si je vychutnat samotné nebo je třeba ozdobit a podávat při zvláštních příležitostech.  

Ingredience 

  • 180 g konopného másla o pokojové teplotě
  • 240 g cukru krystal 
  • 2 vejce
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu 
  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli  

Postup

  • V míse utřete konopné máslo s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte zbývající přísady. Poté pomalu zašlehejte suché přísady do mokré směsi a šlehejte, dokud se těsto nespojí.
  • Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc odležet. Druhý den si posypte vál a váleček moukou a těsto rovnoměrně rozválejte na tloušťku asi 5–7 mm. Pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé sušenky.
  • Sušenky pečte asi 18–20 minut, nebo dokud nezačnou okraje hnědnout. Pokud je plánujete zdobit, nechte je hodinu vychladnout.  

Jablečný koláč s HHC květy

Jablečný koláč s HHC květy  

Jablečný koláč je oblíbeným dezertem, svou chutí připomíná štrúdl. HHC dodá jablečnému koláči lehce oříškovou chuť, která se skvěle hodí k jablkům a skořici.

Ingredience 

  • 120 g konopného másla
  • 180 g cukru krystal 
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky skořice
  • 700 g tence nakrájených jablek   

Postup

  • Ve velké míse vyšlehejte konopné máslo a cukr. Vmíchejte mouku a skořici. Přidejte jablka a míchejte, dokud se neobalí. 
  • Směs nalijte do nevymazané koláčové formy o průměru 20 cm a pečte 50 minut - 1 hodinu, dokud není okraje nezhnědnou. Před podáváním nechte vychladnout.   

Česnekový chléb s HHC květy

Křupavý česnekový chléb  

Chcete-li si pochutnat na slaném jídle, dejte si italský česnekový chléb, který se hodí téměř ke všemu. I když je tak dobrý, že ho možná budete chtít sníst rovnou z trouby.  

Ingredience 

  • 1 bochník chleba (nebo bageta) nakrájený na plátky
  • 120 g konopného másla
  • cca jedna hlavička česneku, oloupaná a propasírovaná
  • sůl podle chuti  

Postup 

  • Vyložte plech pečicím papírem. Předehřejte troubu na 150°C. Do malé pánve přidejte česnek a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpouští, a udržujte teplotu na střední úrovni.
  • Nechte česnek změknout, než jej stáhnete z ohně.
  • Každý plátek chleba položte na pánev a potřete směsí česneku a másla. Pečte v troubě asi 10 minut, nebo dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu.  

Čedarové krekry s HHC květy

Koláčky s čedarem  

Scones si obvykle představujeme jako sladkou pochoutku k čaji. Tyto čedarové koláčky jsou však lahodně slané a jsou skvělou alternativou chleba, když podáváte polévku.

Ingredience 

  • 480 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 60 g konopného másla z lednice nakrájeného na kostičky
  • 2 vejce
  • 120 ml smetany
  • 180 g strouhaného čedaru (nebo jiného sýra)
  • 60 g nasekané pažitky  

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté pomalu přidejte máslo a šlehejte na nízké úrovni. V malé misce ušlehejte smetanu a vejce a pak je za stálého šlehání vlijte směs do těsta. Vmíchejte sýr a pažitku.
  • Vyklopte těsto na pomoučený povrch a hněťte, dokud těsto není nadýchané a nelepí se. Těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm a nakrájejte na trojúhelníčky nebo vykrájejte kolečka pomocí vykrajovátka na sušenky.
  • Položte na plech a pečte 20–25 minut, dokud koláčky nezískají zlatavou barvu. 

Zdroje