Výhody konopného oleje v jídelníčku

Konopný olej má zlatavou nebo jasně zelenou barvu (podle toho, zda se získává z loupaných nebo neloupaných semen) a má jemnou oříškovou chuť. Z jeho výhod vyniká to, že je zdrojem omega 3, se srdci prospěšnými a protizánětlivými vlastnostmi.

V tomto článku si vysvětlíme, co je konopný olej, jak se získává, jaké jsou jeho nutriční vlastnosti a jaké všechny výhody přináší jeho zařazení do jídelníčku vašemu zdraví.

Co je to konopný olej?

Konopný olej se získává lisováním konopných semen za studena. Má vysoký obsah omega 3 a omega 6 esenciálních mastných kyselin (70 %) a je vynikajícím zdrojem těchto potřebných látek.

V kulinářské rovině je zajímavý svou jemnou oříškovou chutí. Konzumuje se syrový, ve formě dresinků nebo v omáčkách, takže se lépe zachovají všechny vlastnosti oleje. Z výživového hlediska se doporučuje jako přírodní doplněk omega 3. Čajová lžička konopného oleje obsahuje doporučenou denní dávku omega 3 pro dospělého člověka.

Vlastnosti konopného oleje

Vlastnosti konopného oleje

Vlastnosti konopného oleje se mírně liší v závislosti na procesu jeho výroby:

Zelený konopný olej

Tento olej je vyrobený z celých semen má jasně zelenou barvu a intenzivní oříškovou chuť. Má vysoký obsah chlorofylu. Je třeba vzít v úvahu, že chlorofyl je velmi citlivý na světlo, proto by se tento olej měl skladovat na velmi chladném a tmavém místě (ideálně v lednici).

Zlatý konopný olej

Tento typ oleje je vyrobený z loupaných a pražených konopných semínek má zlatavou barvu a lehce oříškovou chuť.

Jaké živiny nám konopný olej poskytuje?

Konopný olej je jednou z potravin nejbohatších na omega 3. Tyto látky prokázaly zdraví prospěšné vlastnosti pro srdce, působí protizánětlivě a chrání správnou funkci nervového systému.

Mezi přínosy omega 3 patří např: Jedná se o typ tuku prospěšný pro srdce, který snižuje krevní tlak a triglyceridy a LDL cholesterol (neboli "špatný cholesterol"). Protizánětlivé vlastnosti, které by mohly pomoci při procesech bolesti kloubů, artritidy a osteoartrózy, zánětlivých onemocněních střev. Prevence kognitivních poruch, protože omega 3 je součástí neuronů a neurotransmiterů. Prevence některých typů rakoviny, například tlustého střeva, prostaty a prsu.

Dalšími důležitými složkami konopného oleje jsou fytosteroly (rostlinné steroly, složky, které pomáhají snižovat LDL cholesterol) a tokoferoly (vitamin E, antioxidant).

Při jakých dietách je konopný olej užitečný?

  • Diety pro zdraví srdce: hypertenze, arytmie, cholesterol, diabetes, ztučňování jater atd.
  • Diety pro zlepšení krevního oběhu: křečové žíly, unavené nohy, stáří atd.
  • Diety pro nervové poruchy: stres, deprese, úzkost, hyperaktivita atd.
  • Diety během těhotenství a kojení - potřeba omega 3 se v těchto fázích zvyšuje.
  • Diety ke snížení bolesti (protizánětlivé) jako menstruační bolesti, artritida, bronchitida, lupénka, zánětlivá onemocnění střev atd.

Recepty s konopným olejem

Kolik konopného oleje se doporučuje užívat?

Doporučené denní množství závisí na každém člověku a jeho potřebách. Obvykle stačí 1 čajová lžička konopného oleje k získání všech omega 3, které dospělý člověk potřebuje (to znamená, že 5 ml oleje poskytne přibližně 1 g omega 3). Bezpečně však lze konzumovat i více.

Jak zařadit konopný olej do jídelníčku?

Tento olej můžete použít stejně jako olivový olej nebo jakýkoli jiný olej na dochucení. Rádi jím dochucujeme humus, těstovinové pokrmy, luštěniny nebo rýži, saláty, guacamole a zeleninové krémy. Můžete ho také přidat do domácí omáčky a pesta v kombinaci s panenským olivovým olejem.

Zdroje